ابزار وبلاگ

همه «مردان اقتصادی» دولت یازدهم - شهرستان بجنورد

http://mehrangoli64.ParsiBlog.com
 
لینک های مفید
Online User

آنطور که از چیدمان اعضای اقتصادی دولت یازدهم استنباط می‌شود روحانی مردان اقتصادی‌اش را از دو نحله فکری «نهادگرا» و «لیبرال و معتقد به آزادسازی اقتصادی» برگزیده‌است. البته معتقدان به مبانی اقتصاد آزاد در دولت روحانی دارای نمود و محور پرقدرت‌تری نسبت به نهادگرایان کابینه به شمار می‌آیند.

امروزی ها: روز گذشته مراسم تحلیف حسن روحانی رئیس‌جمهور کشورمان برگزار شد و رئیس‌جمهور پیش از مهلت دو هفته‌ای خود برای اعلام اسامی کابینه، لیست وزرای دولت یازدهم را ارائه داد. شرایط ویژه اقتصادی کشور که برنامه‌ریزی برای بهبود و رشد آن حتمی و مهم است حساسیت بیشتری را روی «مردان اقتصادی دولت یازدهم» به‌وجود آورده است. اینکه اقتصاد در دولت یازدهم در چه مسیری قرار خواهد گرفت و تا چه میزان با مبانی اقتصادی خاص و گاه بی‌پایه دولت دهم فاصله خواهد داشت بستگی مستقیم به اعضای اقتصادی کابینه دولت حسن روحانی دارد. نحله‌های فکری و مبانی نظری مردان اقتصادی روحانی مشخص می‌کند که اقتصاد قرار است در چه ریلی قرار بگیرد و چطور اداره شود. آنطور که از چیدمان اعضای اقتصادی دولت یازدهم استنباط می‌شود روحانی مردان اقتصادی‌اش را از دو نحله فکری «نهادگرا» و «لیبرال و معتقد به آزادسازی اقتصادی» برگزیده‌است. البته معتقدان به مبانی اقتصاد آزاد در دولت روحانی دارای نمود و محور پرقدرت‌تری نسبت به نهادگرایان کابینه به شمار می‌آیند. چرا که اصلی‌ترین نهادگرای تیم اقتصادی دولت یازدهم محمدباقر نوبخت است اما افرادی نظیر نهاوندیان که سمت رئیس‌ دفتر رئیس‌جمهور را بر عهده گرفته به روشنی معتقد به اقتصاد و تجارت آزاد هستند و از حیث تعداد نسبت به نهادگرایان برتری دارند. نکته دیگری که به چشم می‌آید این است که روحانی اعضای اقتصادی خود را بر اساس نظریات و اعتقاداتی که در کتاب «امنیت ملی و نظام اقتصادی ایران» از آن سخن گفته بود برگزیده است. بر همین اساس بررسی گزینه‌های وزارتخانه‌های اقتصادی دولت روحانی می‌تواند نشان از آینده اقتصادی کشور داشته باشد. 



بیژن نامدارزنگنه: وزیر نفت 

وزیر وزارتخانه عریض و طویلی نظیر وزارت نفت همیشه مورد اهمیت دوچندانی نسبت به دیگر وزارتخانه‌ها بوده‌است. بیژن نامدار زنگنه برای تصدی این پست از سوی روحانی برگزیده شده و حضور او در کابینه دولت یازدهم قطعی شده و در انتظار رای اعتماد مجلس است. روحانی در کتاب «امنیت ملی و نظام اقتصادی ایران» در فصلی که مربوط به بخش نفت و انرژی‌است، بر سرمایه‌گذاری‌های خارجی در صنعت نفت و پیشرفت در این زمینه، به دلیل تاثیر این حوزه بر رشد اقتصادی تاکید بسیار کرده‌است. جالب توجه است که زنگنه در دوران صدارتش به عنوان وزیر نفت به جذب سرمایه‌گذاری خارجی در صنعت نفت و گاز وسیع ایران یاری رساند. همین موضوع نشان می‌دهد که رئیس‌جمهور، زنگنه را برای جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی و تحول در صنعت نفت برگزیده است. بیژن نامدار زنگنه از سال 1362 تا 1384 عضویت در شورای اقتصاد و از سال 1375 تا 1390 عضویت در مجمع تشخیص مصلحت نظام را دارا بوده است. او همچنین به مدت دو سال در سال‌های ابتدایی انقلاب، معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را برعهده داشت و در سال 1362 به عنوان نخستین وزیر جهادسازندگی از مجلس اول رای اعتماد گرفت و تا اواسط سال 1367 با موفقیت عهده‌دار این مسئولیت بود. او در سال 1367 به عنوان وزیر نیرو از مجلس رای اعتماد گرفت و توانست زیرساخت‌هایی نظیر آب‌رسانی و برق‌رسانی که در دوران جنگ از بین رفته بود را سر و سامانی بدهد. به هر روی به نظر می‌آید که زنگنه بتواند بار دیگر تحولی در صنعت نفت کشور ایجاد کند. 



علی طیب‌نیا: وزیر اقتصاد 

پس از وزارت نفت و در شرایط ویژه اقتصادی کنونی مهم‌ترین وزارتخانه‌ای که باید نقشی در نظم‌دهی به اقتصاد بازی کند وزارت اقتصاد است. علی طبیب‌نیا فردی‌است که از سوی روحانی برای تصدی پست وزارت اقتصاد و امور دارایی برگزیده شده‌است. او دانش‌آموخته اقتصاد در دانشگاه تهران است و موضوع رساله دکترای او «تورم ساختاری در ایران» بوده‌است. گفتنی‌است او از سال 1376 به مدت سه سال دبیر کمیسیون اقتصاد هیات دولت نهاد ریاست‌جمهوری در کمیسیون اقتصاد بود و از سال 1384 به مدت یک سال و نیم نیز همین سمت را بر عهده داشت. به گزارش تسنیم، طیب‌نیا در سال 1380 به مدت 4 سال معاون طرح و بررسی نهاد ریاست‌جمهوری و در سال 1385 نیز به مدت یک سال معاون اقتصادی و هماهنگی امور برنامه و بودجه معاونت اقتصادی سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور بود. طیب‌نیا با توجه به تخصصش در حوزه‌های بخش عمومی، پول، سیاست‌های پولی، سیاست‌های مالی و مالیاتی و برنامه‌ریزی اقتصادی از سال 73 به عنوان دبیر کمیسیون اقتصاد دولت وارد کار اجرایی در سطح کلان اقتصاد ایران شد و حضور مستمری را در قالب سیاست‌گذار و تصمیم‌ساز اقتصادی در سه دولت اخیر داشته است.



عباس آخوندی: وزیر راه و شهرسازی 

در این میان، برای وزارت راه و شهرسازی نام عباس آخوندی اعلام شد و پس از رای اعتماد مجلس او وزیر راه‌وشهرسازی خواهد بود. عباس آخوندی زمانی در راس وزارت مسکن و شهر‌سازی قرار داشت و چندین دوره سابقه عضویت در شورای مرکزی نظام مهندسی را از سر گذرانده و در حال حاضر هم عضو هیات علمی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران و نایب‌رئیس شورای رقابت است. وی همچنین مسئول پشتیبانی جنگ، معاون اسبق سیاسی وزارت کشور در دوران وزارت علی‌اکبر ناطق‌نوری، دبیر شورای امنیت کشور، رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و قائم‌مقام سازمان صداوسیما بوده است. آخوندی در میان سیاستمدارانی قرار دارد که در سال‌های گذشته یادداشت‌های قابل‌توجهی در حوزه‌های اقتصاد سیاسی و اقتصاد کلان به رشته تحریر درآورده است تا از این طریق نقد و نظر کارشناسی خود را به تصمیم‌گیری‌هایی که در این رابطه انجام شد، مطرح کرده باشد. از آخوندی در حالی به عنوان وزیر پیشنهادی مسکن و شهر‌سازی نام برده می‌شود که او نقد‌های زیادی به تصمیم‌گیری‌های هشت ساله گذشته اقتصاد ایران دارد. گفتنی‌است تولید سالانه مسکن در سال 76 و در سال پایانی دولت آقای هاشمی و وزارت آقای اخوندی به رقم 286 هزار واحد رسید.در دوران آخوندی شاخص دسترسی به مسکن برای دهک اول از 28 سال در سال 70 به 34 سال در سال 75 رسیده و برای سال دهک دوم از 15 سال به 19 سال رسیده بود. در حقیقت بررسی آمارها و شاخص‌های بخش مسکن نشان دهنده این است که وزارت مسکن و شهرسازی در تنظیم بازار و کنترل قیمت در بازار مسکن موفق عمل نکرده است و طی سال‌های 72 تا 76 فرآیند افزایش قیمت زمین و مسکن، سرمایه‌ای شدن آن ایجاد شده است. هرچند که کارنامه آقای آخوندی در سابقه 4 ساله وزارت ایشان کارنامه چندان موفقی نبوده است اما آیا مجلس برای 4 سال دیگر سکان هدایت یکی از مهمترین وزارتخانه‌های کشور را به او خواهد سپرد؟ آیا آخوندی می‌تواند مدیر خوبی برای وعده‌های روحانی در حوزه مسکن باشد؟ آیا او می‌تواند مسکن مهر را ادامه دهد؟ این‌ها سئوال‌هایی است که برای پاسخ آن باید به انتظار بنشینیم. 



علی ربیعی: وزیرتعاون، کار و رفاه اجتماعی 

برای وزارت کار روحانی علی ربیعی را برگزیده است. او که به «عباد» مشهور است در دوره دبیری شورای عالی امنیت ملی حسن روحانی، مسئول اجرایی دبیرخانه این شورا و مشاور اجتماعی رئیس‌جمهور در دوره ریاست‌جمهوری خاتمی بود. 



محمود واعظی: وزیر ارتباطات و فن‌آوری اطلاعات 

وزیر وزارتخانه استراتژیک و پراهمیت ارتباطات و فن‌آوری اطلاعات هم محمود واعظی ‌است. پیش از این قرار بود سید ابوالحسن فیروز‌آبادی برای این سمت برگزیده شود اما آخرین تغییرات کابینه نشان داد که محمود واعظی گزینه قطعی‌است و دیروز هم اسم او در مجلس قرائت شد. او دارای مدرک دکترای روابط بین‌الملل و همچنین مدیرعامل شرکت مخابرات ایران از سال 1358 تا 1365 بوده‌است. 

واعظی هم‌اکنون معاون پژوهش‌های سیاست خارجی مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام است. به جز حوزه اقتصاد او در سیاست خارجی هم فعالیت‌های گسترده‌ای انجام داده است. او در کنار علی‌اکبر ولایتی وزیر خارجه وقت به کار و فعالیت مشغول بوده‌‌است. واعظی یک‌سال پس از ورود به وزارت خارجه و از سال 66 رئیس ستاد روابط اقتصادی خارجی شد و تا سال68 این سمت را عهده‌دار بود و از آن به بعد تا انتهای دولت سازندگی معاون سیاسی اروپا و آمریکا وزارت امور خارجه بود. او در میان معتقدان به اقتصاد آزاد کابینه روحانی جای می‌گیرد و معتقد به مبانی تجارت آزاد با دیگر کشورهاست. 



محمدرضا نعمت‌زاده: وزیر صنعت، معدن و تجارت 

برای وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت دو نام مطرح شده‌ بود. رضا ویسه و محمدرضا نعمت‌زاده. گفتنی ‌است محمدرضا نعمت‌زاده، نخستین فردی بود که نام او به عنوان گزینه پیشنهادی رئیس‌جمهوری منتخب برای وزارت صنعت، معدن و تجارت مطرح شد و در ادامه، نام‌های دیگری مانند اسحاق جهانگیری، رضا ویسه، محمد نهاوندیان و احمد دوست‌حسینی دیده می‌شد. اما شانس محمدرضا نعمت‌زاده بیشتر بود و اون به عنوان وزیر صنعت، معدن و تجارت برگزیده شد. نعمت‌زاده در سال 1324 در تبریز به دنیا آمد. 

وی اولین مدرک دانشگاهی خود را در رشته محیط‌زیست از دانشگاه برکلی گرفت. تعدادی از واحدهای کارشناسی ارشد را هم در رشته مدیریت صنعتی دانشگاه کالیفرنیا گذراند ولی سال آخر بود که به ایران برگشت و در ایران مشغول کارهای صنعتی شد. محمدرضا نعمت‌زاده وزیر صنایع و معادن دولت سازندگی بود. وی در دولت اصلاحات نیز مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی بود و در دولت احمدی‌نژاد معاونت وزارت نفت در امور پخش و پالایش را به‌عهده داشته است. 



حمید چیت‌چیان: وزیر نیرو 

در میان اسامی منتشر شده برای وزارت نیرو، نام حمید چیت‌چیان به چشم می‌خورد و سرانجام او به عنوان وزیر نیرو انتخاب شد. از سمت‌های اجرایی وی می‌توان به نماینده دوره سوم مجلس شورای اسلامی، معاون اسبق برنامه‌ریزی و امور اقتصادی وزارت نیرو و عضو سابق هیات‌مدیره شرکت توانیر و سازمان برق ایران اشاره کرد. 

گفتنی‌است او نخستین فرمانده بخش اطلاعاتی سپاه پاسداران در تبریز بود و سپس به شهرهای دیگر آذربایجان رفته ‌است. البته چیت‌چیان در دولت محمود احمدی‌نژاد هم سمت قائم‌مقام و مشاور عالی وزارت نیرو را بر عهده‌ داشته و از اندک افرادی‌است که از دولت نهم و دهم به دولت یازدهم هم وارد شده است. 

از دستاوردهای چیت‌چیان فعالیت موفق وی در مجموعه صنایع آب و برق ایران است. او یکی دیگر از چهره‌های دانشگاهی و عمل‌گرای دولت یازدهم است که اگر به وزارت نیرو برسد در این دولت حضور خواهد داشت. 



محمود حجتی: وزیر جهاد کشاورزی 

وزارت جهاد کشاورزی هم یکی از وزارتخانه‌های پراهمیت است. گزینه‌های مختلفی برای وزارت جهادکشاورزی مطرح بود اما مهم‌ترینشان محمود حجتی است که پس از انقلاب، وارد نهاد جهادسازندگی کشور شد و پس از آن استانداری سیستان‌وبلوچستان را برعهده گرفت و اکنون هم به عنوان وزیر جهاد کشاورزی منتظر رای اعتماد مجلس است. 

او در دوره اول ریاست‌جمهوری سید محمد خاتمی به عنوان وزیر راه و ترابری و در دوره دوم ایشان به عنوان وزیر جهادکشاورزی از مجلس رای اعتماد گرفت و تا پایان دولت در این سمت ماند. او در سال 1334 در نجف آباد متولد شد و از دانشگاه صنعتی اصفهان در رشته مهندسی عمران مدرک کارشناسی گرفت.


[ دوشنبه 92/5/14 ] [ 8:59 صبح ] [ مهران گلی ] [ دلگویه های شما () ]
.: Weblog Themes By Iran Skin :.

درباره وبلاگ

<

شهدا شرمنده ایم شهرستان بجنورد

کانون منجی

هئیت حسین جان

آرشیو مطالب
امکانات وب


بازدید امروز: 187
بازدید دیروز: 236
کل بازدیدها: 3169341
Flag Counter