ابزار وبلاگ

مسأله این است گرانی یاگران‎فروشی؟ - شهرستان بجنورد
سفارش تبلیغ
صبا ویژن

http://mehrangoli64.ParsiBlog.com
 
لینک های مفید
Online User

سرویس اقتصادی جهان- شایان شفیع: افزایش صد درصدی قیمت  مرغ در مدت یک هفته شاهکار گرانی‎‎های اخیر بود تا ثابت شود مرغ گرانی یک پا دارد.

البته موضوع وقتی جالب می‎شود که مسئولان اتحادیه مرغداران گفتند حدود سه ماه قبل به دولت هشدار دادیم که اگر نهاده‎‎های کشاورزی به ما ندهید و از ما حمایت نکنید، بحران مرغ به‎وجود می‎آید اما کلا دولتی‎‎ها بی‎خیال هشدار مرغی‎‎ها شده بودند تا نرخ گوشت سفید رقیبی برای قیمت گوشت قرمز شود. جالب این‎که مرغ‎‎هایی که هنوز در مرغداری‎‎ها هستند، به علت در گمرک گیر کردن غذایشان (سویا) این شب‎‎ها گرسنه می‎خوابند تا با مصرف‎کنندگان احتمالی‎ که توانایی خریدشان را ندارند، همدردی کرده باشند! بازار تولید، توزیع و مصرف و در یک کلام اقتصاد ایران، اگرچه در این‎ روز‎ها و البته از ماه‎‎ها قبل به کلاف سردرگمی تبدیل شده است اما دولت با اطلاع از این مهم، بازهم برای پیدا کردن سرنخ آن عینک آفتابی زده است.

در این ماه‎‎های بهار 1391 آن‎چنان دروغ و وعده و وعید خوانده و شنیده‎ایم که به قول قدیمی‎هامان، «گوشمان از این حرف‎‎ها پر است». با این وجود از میان این همه گفته، سخنانی است که پرده از واقعیت‎‎ها برمی‎دارد و نشان می‎دهد که مجموعه دولت اراده و تصمیم جدی برای حل مشکل همان چهار کلمه اول این مطلب را ندارد. آنها و به‎خصوص دولتیان که این‎روز‎ها را سخت و دشوار و شرایط را لاینحل می‎خوانند، مگر شرایط جنگ تحمیلی را ندیده و یا نشنیده‎اند که در آن وانفسای جنگ که همه دنیا یک طرف و ایران یک طرف بود، باز هم مسئولان از تأمین مایحتاج مردم عقب نمی‎ماندند و با هماهنگی یکدیگر و البته صبر مردم، نیاز‎های اساسی کشور را برطرف می‎کردند. ولی امروز اینان را چه شده است که فقط نق می‎زنند و از بحران و شرایط سخت سخن می‎گویند و بی‎توجه به مردمی که از آن شرایط عبور کردند و آنان را برای خدمت برگزیدند، برایشان پشت‎چشم نازک می‎‎‎‎‎‎‎کنند و اقتصاد را به‎حال خود رها کرده اند. 


به‎راستی چرا دولتی که نزدیک به 10 وزارت‎خانه آن اقتصادی است، اقتصاد و بازار را به امان خدا ر‎ها کرده و پاسخگو هم نیست؟ این پرسش از مسئول و مدیری می‎شود؛ پاسخ را به مسئول و مدیر دیگری حواله می‎دهد. گویا هیچکس مقصر نیست. 

 
24 میلیارد دلار پرداخت نشد 


باید کمی به عقب برگردیم؛ آن‎زمان که بازار سکه و ارز دچار نوسان شد و دولت کار اساسی انجام نداد. سالگرد یک‎سالگی اجرای قانون هدفمندی یارانه‎‎ها هم که برگزار شد، تبعات فاز اول آنچنان بر گرده اقتصاد، تولید و صنعت فشار آورده بود که به مانند فنری از جا پرید و تولیدکنندگان برای این‎که نمیرند، راه چاره را در آن دیدند تا قیمت‎‎ها را افزایش دهند. واقعی‎کردن قیمت‎‎ها از سوی تولیدکنندگان برای ادامه حیات و فشار سازمان‎‎‎های نظارتی برای ثبات قیمت‎‎ها از سوی دیگر از زمستان 1390، پارادوکسی را ایجاد کرد که تبعات آن روز به روز دامنگیر تولیدکننده و مصرف‎کننده شد. بر این محمل باید تخلف بزرگ بانکی را افزود که قفلی به‎مراتب بزرگ‎تر از قبل بر در تسهیلات آویخت. 


وزارت صنعت، ‎معدن و تجارت در این شرایط راه چاره را در آن دید تا برای حل مشکل تأمین ارز تولیدکنندگان، میزان ارز مورد نیاز برای واردات مواد اولیه و واسطه‎ای را به‎جای این‎که تا پایان سال 91، خرد خرد از نظام بانکی بگیرد، به‎یکباره آن را دریافت و در اختیار بنگاه‎‎های اقتصادی قرار دهد. بر این اساس مبلغ 24 میلیارد دلار را طبق آمار‎های هر ساله واردات مواد اولیه و واسطه‎ای از دولت و بانک مرکزی درخواست کرد اما کاری از پیش نبرد. مهدی غضنفری، وزیر صنعت، ‎معدن و تجارت وقتی با مقاومت نظام بانکی روبه‎رو شد و نتوانست با مصوبه دولت کاری از پیش ببرد، به‎سراغ محمود احمدی‎ نژاد، رییس‎جمهوری رفت و از او ابلاغیه مستقیم برای دریافت و پرداخت این مبلغ گرفت اما با این حال بانک مرکزی به دستور مستقیم رییس‎جمهوری هم وقعی ننهاد. 

 
کارگروه تأمین مالی درجا می‎زند 


این راه که به نتیجه نرسید، وزارت صنعت، معدن و تجارت به‎همراه وزارت امور اقتصادی و دارایی اندیشه کردند تا کارگروه تأمین مالی بنگاه‎‎های اقتصادی را در محل وزارت تجارت راه‎اندازی کنند. از این راه‎اندازی حدود دو ماه می‎گذرد اما تاکنون نتیجه‎ای به دست نیامده است و همچنان نظام بانکی، ارز با نرخ مرجع را در اختیار تولیدکنندگان قرار نمی‎دهد و ال‎سی ریالی نیز گشایش نیافته است. 

در این مدت بار‎ها و بار‎ها وزاری تجارت و اقتصاد و معاونان آن‎‎ها دور یک میز نشسته‎اند و گپ زده‎اند اما راه‎حلی که گشایشگر مشکلات باشد، هنوز به مرحله عمل نرسیده است. 


این‎گونه شد که تولیدکنندگان مواد اولیه را با ارز 1400، 1600 و حتی 1800 تومان وارد کردند و کالا ساختند اما چون خواستند قیمت تمام شده را بر آن نصب کنند، اجازه نیافتند. دولت تنها جلوی واقعی کردن قیمت‎‎ها را گرفت اما از آن سو به تولیدکننده توجهی نکرد. سازمان حمایت از مصرف‎کنندگان و تولیدکنندگان تنها هنرش این شد که قیمت‎‎های مصوب را اعلام کند و هشدار بدهد که قیمت بیش از آن گرانی است. از این‎جا داستان گرانی و گرانفروشی آغاز شد اما در این مدت زمان شش ماهه، هیچ‎گاه سازمان حمایت، فاصله میان قیمت‎‎های مصوب دستوری و قیمت‎‎های واقعی را تشریح نکرد. نتیجه آن‎که تولیدکننده آدم بَدِه شد. اما خوب که بنگریم، بی‎توجهی مجموعه دولت به سیر مشکلات و تلاش و هماهنگی برای پیشگیری از بروز و یا حل آن کار را به‎جایی رساند که اکنون همان مدیران در نشست‎‎های خبری خود با افتخار سرهای‎شان را بالا بگیرند و اشتباهات خود را نپذیرند. به‎راستی چرا چنین شد؟ دقت در اظهارات آنان تصویر روشنی از فضای ذهنی و نگاهشان به وضعیت اقتصادی کشور نمایان می‎کند. 

 
قفل دادگاه بر در نظام بانکی 

سخن مهدی غضنفری وزیر صنعت، ‎معدن و تجارت درباره وضعیت تأمین ارز مورد نیاز واردکنندگان مواد اولیه تولید این است: «بانک مرکزی مشکلی برای تأمین ارز با نرخ مرجع 1226 تومان ندارد و برخی مشکلات کنونی مربوط به جابه‎جایی پول است. البته برخی واردکنندگان مشمول دریافت ارز با نرخ 1226 تومان از نبود قدرت جابه‎جایی پول مثل گذشته گلایه دارند که بانک مرکزی و وزارت اقتصاد تدابیری را برای افزایش قدرت جابه‎جایی پول در پیش می‎گیرند.» غضنفری در ادامه می‎گوید: «ال‎سی ریالی درحال اجرا و عملیاتی است اما نظام بانکی با پایان یافتن پرونده سه هزار میلیارد تومانی تخلف بانکی و مجازات متخلفان، فعالیت‎‎های خود را ادامه خواهد داد و برای تنزیل دوباره ال سی ریالی هم مصوبه شورای پول و اعتبار لازم است.»


پر واضح است که همگان باید به انتظار بنشینند تا سریال رسیدگی قضایی به تخلف بزرگ بانکی پایان یابد تا در آن صورت نیاز ارزی واردکنندگان، کمبود نقدینگی واحد‎های تولیدی و موضوع جابه‎جایی پول حل شود. ادامه سخنان وزیر بیانگر واقعیت دیگری از افزایش قیمت کالاهاست؛ آن‎زمان که غضنفری در پاسخ به این پرسش که چرا برخی واحد‎های تولیدی کاهش تولید داشته‎اند، اظهار می‎دارد: «این واحد‎ها در انتظار کمک بانک مرکزی برای دریافت ارز با نرخ مرجع 1226 تومان هستند تا واردات خود را انجام دهند که به‎دلیل مشکلات بانک مرکزی ممکن است ناچار شوند تا واردات مواد اولیه خود را با نرخ ارز آزاد 1600 تا 1700 تومان انجام دهند که در این صورت در قیمت‎گذاری کالای تولیدی آن‎ها برای عرضه در بازار دچار مشکل می‎شویم.» این سخن غضنفری نیز مکمل گفته قبلی اوست که «اگر در جامعه تورم شکل می‎گیرد، این مسأله با موضوع گرانفروشی در نظام توزیع متفاوت است؛ بنابراین اگر یک واحد صنفی کالایی را از حلقه قبلی گران‎تر تهیه کند و مجبور شود آن را گران‎تر بفروشد، این شرایط تخلف صنفی نیست.»

 
تثبیت قیمت معنا ندارد

به اظهارات وزیر صنعت، ‎معدن وتجارت، سخنان معاونان او را که اضافه کنی، واقعیت رنگ بهتری به‎خود می‎گیرد. سیدجواد تقوی، مدیرعامل سازمان حمایت از مصرف‎کنندگان و تولید‎کنندگان با پاسخ به پرسشی درباره فاصله قیمتی کالا میان آن‎چه سازمان متبوعش ارائه می‎کند با آن‎چه تولید‎کننده می‎گوید، به بیان بخشی از واقعیت‎‎ها می‎پردازد. تقوی در این‎باره اظهار می‎دارد: «به‎دنبال اجرای طرح تحول اقتصادی و قانون هدفمندی یارانه‎ها، قیمت کالا‎‎ها به‎سمت و سوی واقعی شدن حرکت کرد؛ پس در این شرایط تثبیت قیمت معنا و مفهوم  ندارد.» 


به گفته تقوی، در این شرایط شاید با تغییر قیمت روبه‎رو شویم و اسم آن‎ را تورم و گرانی بگذاریم که این‎ها با توجه به شرایط واقعی اتفاق می‎افتد، اما باید بدانید که این منطق دارد. تقوی اضافه می‎کند: « اگر در چنین فضایی باز هم کسی زیاده‎خواهی کند، باب تخلف باز می‎شود و ما برخورد می‎کنیم اما گاهی هم می‎خواهیم قیمت‎‎های مدیریت‎شده داشته باشیم تا تولید‎کننده از پا نیفتد.»


به تصریح معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت، چون می‎خواهیم موضوع حمایت از حقوق مصرف‎کننده را داشته باشیم، پس باید قیمت‎‎های مدیریت شده و کارشناسی بگذاریم اما اگر قرار است قیمت‎‎ها واقعی باشد، باید یارانه بدهیم. او شیر و لبنیات را از جمله این کالا‎ها می‎داند که کاهش مصرف نداشته و ما هم حکم نمی‎کنیم که حرکت به‎سمت قیمت واقعی متوقف شود. 


تقوی در ادامه عدم تأمین نهاد‎ه‎‎ها برای مدیریت کردن قیمت لبنیات و مرغ را ناشی از شرایط تحریم، عدم اختصاص ارز و ناهماهنگی ناوگان حمل و نقل می‎داند. با این همه اما معاون وزیر ابراز امید‎واری می‎کند که نهاد‎ه‎‎ها تأمین شود، تولید شیر‎ خام افزایش و قیمت محصولات لبنیات کاهش پیدا کند ولی تقوی هیچ‎گاه فاصله میان قیمت واقعی و قیمت مدیریت شده را برای شهروندان روشن نمی‎کند و نمی‎گوید تا چه زمان قرار است این فاصله قیمتی، مو از تن مصرف‎کننده و تولید‎کننده بکند. 


مدیرعامل سازمان حمایت این نکته را هم اضافه می‎کند که البته ما به عدد قیمت‎‎های واقعی رسیده‎ایم ولی حقوق مصرف‎کننده را نمی‎توان نادیده گرفت و چنان‎چه بخواهیم قیمت را واقعی کنیم، باید به تولید‎کننده کمک کنیم که نمی‎توانیم. نتیجه آن‎که اگر چیزی را به تولید‎کننده تحمیل کنیم، او را از حیات تولید دور می‎‎اندازیم. سرپرست معاونت بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت اما سخن دیگری دارد و از عدم هماهنگی وزارتخانه‎‎های اقتصادی دولت انتقاد می‎کند. حسن رادمرد با بیان این‎که عدم انتقال ارز مانع واردات به موقع نهاده‎‎ها شده است چراکه ما به دلیل تحریم‎‎ها زیر فشار هستیم، خاطرنشان می‎کند: «در شرایط کنونی مجموعه دولت تحت فشار است اما با این وجود وزارتخانه‎‎ها در تأمین مواد مصرفی شهروندان و حمایت از تولیدکنندگان با یکدیگر هماهنگی ندارند.» 

 
گرانی است نه گران‎فروشی

در این میان شنیدن سخن بخش خصوصی هم خالی از لطف نیست. محمد نهاوندیان، رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران درباره موضوع گرانی می‎گوید: «وقتی بحث گرانی مطرح می‎شود، گاهی بدون توجه به ریشه‎‎های گرانی به موارد مصداقی گران‎فروشی اشاره می‎شود؛ در صورتی‎که اگر یک یا دو مصداق گران‎فروشی داشته باشیم، شاید بتوان با آن‎‎ها با رویکرد برخورد با تخلف، رو‎به‎رو شد، اما چنان‎چه این موضوع در همه کالا‎ها دیده شود، باید علت آن را در ریشه‎‎های کلان اقتصاد کشور جست‎و‎جو کرد.» نهاوندیان اعتقاد دارد که پرداخت یارانه‎‎های بخش تولید باید با دقت و احتیاط بیشتری صورت می‎گرفت تا در شرایطی که امکان پرداخت‎‎های دقیق و متناسب با نیاز هر بخش وجود ندارد، هزینه مضاعفی به بخش تولید تحمیل نشود. او درخواست می‎کند که اکنون باید رویه‎‎های گذشته را مورد بازنگری قرار داد تا با همکاری بانک‎ها، روابط بین واحد‎های تولیدی و بانک‎‎ها عادلانه شود، زیرا رونق ایجادشده در بخش صنعت، نصیب بانک‎‎ها نیز می‎شود. نهاوندیان میافزاید: «اگر کسی دلسوزانه می‎خواهد گرانی را حل کند، باید از بزرگ‎شدن دولت اجتناب کند؛ این‎که ریشه‎ای کار نکرده و وقتی کالایی گران می‎شود، به مقابله با آن بپردازیم، اقدامی غیرصنعتی است؛ زیرا ریشه تورم باید در سیاست‎‎های کلان اقتصادی دیده شود.» 

 
بانک‎‎ها رویه خود را اصلاح کنند

نهاوندیان در ادامه از تخلفات اقلیت ده درصدی در استفاده از منابع بانکی خبر می‎دهد که موجب ایجاد مشکلات در وصول بدهی‎‎های معوقه بانک‎‎ها و محدودیت در امکان چرخش مالی بانک‎‎ها شده‎اند و به بانک مرکزی هشدار می‎دهد که راه‎حل این مسأله آن نیست که بانک‎‎ها در تخصیص نود درصد مابقی منابع خود سخت‎گیری جدی کنند، چون در این صورت هم رونق صنعت کاهش می‎یابد و هم چرخش پول بانک‎‎ها کندتر می‎شود. 


به‎تصریح نهاوندیان بانک نباید بتواند یک صنعت‎گر را به‎علت معوقات بانکی ممنوع‎الخروج کند، ‎اما همان صنعت‎گر در وصول مطالبات خود از دولت راه چاره‎ای نداشته باشد. او با انتقاد از وضع جریمه‎‎های سنگین توسط نظام بانکی و تأکید بر ضرورت انجام اقدامات اصلاحی در بانک‎‎ها تصریح می‎کند: «نمی‎شود نام بانک‎داری را بانک‎داری اسلامی گذاشت، اما جریمه‎‎هایی در آن وضع کرد که فقها نیز آن را جایز نمی‎دانند.» نهاوندیان با گله‎مندی از این‎که برخی از بانک‎‎ها حتی از ارائه صورت‎حساب به بنگاه‎‎ها نیز خودداری می‎کنند، از آن‎‎ها می‎خواهد تا رویه خود را متناسب با سال تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی اصلاح و روان‎سازی کنند. 

 
چه ‎می‎شود؟ 

از بین همه نهاد‎ها و وزارتخانه‎‎ها فقط بانک مرکزی گزارش هفتگی نرخ کالا‎ها را بدون کم و کاستی منتشر می‎کند. مقایسه قیمت برخی اقلام با مدت مشابه چند هفته قبل یا چند ماه قبل خبر از وضعیت نابسامان قیمت‎‎ها می‎دهد. تغییر قیمت‎‎ها تا صد درصد آن‎قدر عجیب است که مسئولان نمی‎خواهند آن را باور کنند. از طرفی هر روز از ارگان خبری دولت خبر ارزانی و عرضه اقلام با قیمت پایین می‎شنویم و واقعیتی دیگر را می‎بینیم. باید منتظر باشیم و ببینیم که این بحران گرانی با آغاز ماه مبارک رمضان، بحرانی‎تر خواهد شد یا با فروکش کردن تب قیمت‎‎ها، دولت اجازه اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‎‎ها را خواهد داشت.

 
منبع: پنجره


[ جمعه 91/4/23 ] [ 10:46 عصر ] [ مهران گلی ] [ دلگویه های شما () ]
.: Weblog Themes By Iran Skin :.

درباره وبلاگ

<

شهدا شرمنده ایم شهرستان بجنورد

کانون منجی

هئیت حسین جان

آرشیو مطالب
امکانات وب


بازدید امروز: 176
بازدید دیروز: 136
کل بازدیدها: 3157111
Flag Counter