فارس: مجید ابهری، آسیبشناس اجتماعی و متخصص علوم رفتاری با بیان اینکه همزمان با فرارسیدن فصل تابستان غنیسازی اوقات فراغت دانشآموزان مسئلهای است که توجه بسیاری از افراد را به خود جلب میکند، اظهار داشت: از نظر جامعهشناسی اوقات فراغت زمان استراحت و سرگرمی افرادی است که در زمانهای معینی به کار و تحصیل مشغول هستند و در یک مقطع زمانی اقدام به رفع خستگی و تمدید قوای جسمی و روانی میکنند.
وی با بیان اینکه در کشور برای غنیسازی اوقات فراغت نوجوانان و جوانان برنامههای مناسبی وجود ندارد، ادامه داد: همه ساله با پایان تابستان، آسیبهای اجتماعی و ناهنجاریهای رفتاری 20 تا 35 درصد افزایش مییابد و نوجوانانی که در خیابانها و کوچهها مشغول سپری کردن اوقات بیکاری هستند، ناهنجاریها را میآموزند.
*برنامههای اوقات فراغت فقط 15 درصد دانشآموزان را پوشش میدهد
این آسیبشناس اجتماعی گفت: در کشور ما برای غنیسازی اوقات فراغت مشکل بودجه وجود ندارد، میلیاردها بودجه به اوقات فراغت اختصاص مییابد اما تمام این برنامهها فقط 15 درصد از دانشآموزان را تحت پوشش قرار میدهد.
وی اضافه کرد: مشکل اساسی در این زمینه، عدم وجود مدیریت و کارشناسی برنامه اوقات فراغت است؛ پُر کردن آوقات فراغت به این معنا نیست که دانشآموزی را که 9 ماه در مدرسه درس خوانده است، مجدداً به مدرسه بکشانیم زیرا این رفتار موجب دلزدگی و اُفت تحصیلی دانشآموزان خواهد شد.
ابهری در خصوص راهکارهای مدیریت بهتر اوقات فراغت اظهار داشت: والدینی که دارای مشاغل فنی و صنعتی هستند میتوانند فرزندان خود را جهت آموزش به محل کار خود ببرند، همچنین سازمان آموزشهای فنی و حرفهای با همکاری وزارت آموزش و پرورش و معاونت پرورشی میتوانند دورههای کوتاه مدت فنی برای پسران و آموزش حرفههایی از قبیل خیاطی، گلدوزی، آشپزی و شیرینیپزی برای دختران برگزار کنند.
وی با اشاره به اینکه مشاهده میشود که برخی از جوانان قادر به تعویض یک لامپ در منزل خود نیستند بیان کرد: دروس نظری که در حال حاضر در مدارس تدریس میشود، در زندگی روزمره کاربرد ندارد البته از لحاظ معنوی نیز تأثیر مثبتی بر دانشآموز نمیگذارد.
* ایجاد مشکلات رفتاری با اختلال در خواب و بیداری دانشآموزان در تابستان
این متخصص علوم رفتاری با تأکید بر اینکه امکانات رفاهی برای غنیسازی اوقات فراغت نوجوانان باید افزایش یابد، گفت: باید با قیمت مناسب، امکان استفاده از مراکز تفریحی برای دانشآموزان فراهم شود.
وی اضافه کرد: در تابستان نوجوانان شب هنگام تا دیروقت به تماشای برنامههای تلویزیون یا انجام بازیهای رایانهای میپردازند و تا ظهر میخوابند که این امر موجب خواهد شد که ساعت مغزشان به هم ریخته و مشکلات رفتاری برای آنها به وجود آید.