رییس موقت مجلس نهم، با بیان اینکه استقلال مجلس به معنی ستیز با هیچ قوهای نیست، اظهار داشت: مجلس خود را یک نهاد مستقل و برادر با قوای دیگر میداند. اما برادری که قدرتمند است نه ذلیل.
به گزارش ایسنا، علی لاریجانی که به عنوان رییس موقت مجلس نهم در جایگاه ریاست سخن میگفت، اظهار داشت: در ابتدا باید از دکتر مرندی که بسیار خوب جلسه را اداره کردند و اعضای هیات رییسه سنی مجلس صیمیمانه سپاسگزاری کنم. اگر ما در اجرای سوگندنامه مشکل کُر داشتیم ولی ایشان این مشکل را نداشت و با صدای رسا و خوب مجلس را اداره کرده و در تلاطمهایی که بود با طمانینه عمل کرد.
وی از حسن نظر و اعتماد منتخبان مجلس نهم نسبت به خود و اعضای هیات رییسه تشکر کرده و گفت: خدایی را سپاس می گوییم که این قلوب شما را به نحوی منعطف کرد که بعضی از عیوب ما را نبینند وگرنه شاید رای شما طور دیگری بود.
لاریجانی خاطر نشان کرد: احساس میکنم مسئولیت سنگینی بر دوش بنده و هیات رییسه گذاشته شده است و با توجه به انتظاری که مردم از مجلس نهم دارند مخصوصا در حل مسائل مهم کشور، ما با بضاعت اندکی در خدمت شما هستیم ولی به شما قول میدهیم که همه توان را خرج کنیم که آبروی مجلس و حیثیت کشور به نحوی حفظ شود که نیات ملت ایران در حفظ حقوق شما در مجلس نهم به خوبی رقم خورد.
رییس موقت مجلس نهم اظهار داشت: تلاش ما این است که ساماندهی مجلس به سمتی باشد که مرضی رضای الهی و همچنین توجهات امام زمان(عج) و اجرای رهنمودهای رهبر معظم انقلاب بوده و به نحوی باشد که این آرا و نظرات حضرات به خوبی در کارنامه شما در مجلس نهم منعکس باشد.
لاریجانی ادامه داد: تلاش خواهیم کرد با همکاری شما در ابتدا از استراتژی مدونی برای مجلس نهم برخوردار شویم، خوشبختانه در مجلس نهم افراد صاحب نظر در شئونات مختلف بسیار هستند و این یک ظرفیت خوب نخبگی در کشور است و پاسداشت این ظرفیت خوب این است که ابتدای کار تلاش کنیم استراتژی مدونی برای مجلس نهم تدوین شود و سپس اولویتهای کمیسیونها مشخص گردد تا مجلس نهم دارای یک نقشه راه مشخص در چهار سال باشد. قطعا مرکز پژوهشها و سایر بخشهای تحقیقی همراه با کمیسیونها میتوانند در این زمینه کمککننده باشند.
وی ابراز امیدواری کرد: در این زمینه پافشاری داریم که مجلس نهم از حواشی پرهیز کند و بر روی مسائل اصلی و متن مشکلات ملت تمرکز کند در واقع یکی از مسائل مهم برای کشور ما این است که نهادهای حکومتی وظیفه اصلی خود را به درستی بشناسند و همان را محقق کنند.
رییس موقت مجلس نهم با اشاره به جایگاه مجلس اظهار داشت: جایگاه مجلس در قانون اساسی جایگاه رفیع و بیبدیلی است و به تعبیر رهبر معظم انقلاب، مجلس است که ریلگذاری میکند برای سایر قوا و به تعبیر دیگری که وجه دیگری از مجلس را مشخص کردند در ابتدای مجلس هشتم فرمودند مجلس باید مظهر حکمت نظام باشد.
لاریجانی خاطر نشان کرد:بنابراین مجلسی که در این مستوی(سطح) قرار دارد باید هم شان خود را بشناسد و هم در این تراز، تعاملات خود را تعریف کند و بر اساس نص قانون اساسی موضوع استقلال مجلس را به جدیت دنبال میکنیم.
وی تاکید کرد: استقلال مجلس به معنی ستیز با هیچ قوهای نیست در واقع استقلال مجلس به معنای این است که مستقل تصمیم بگیرد یعنی شرایط کشور را تجزیه و تحلیل کرده، با مجموع مقدورات کشور و تمام استعداد خود بتواند تصمیم مستقل بگیرد.
رییس موقت مجلس نهم تصریح کرد:راهنمایی ما این است که مصالح عامه حفظ شود. لذا وظیفه مجلس این است که از حقوق ملت صیانت کند و این وظیفه کوچکی نیست. در طول ادوار مختلف مجالس ایران که تا به امروز به 33 مجلس ختم شده دورههای بسیار طلایی و دورههای سیاه در مجالس ایران وجود داشت. به عنوان نمونه از دوره اول مجلس تا ششم یک دوره طلایی را شاهد هستیم، همچنین دوره طلایی دیگری نسبتا زمانی است که از سال 1320 شروع میشود تا کودتای 28 مرداد و این دوره در مجالس ما افراد بانفوذ، بافرهنگ و نخبه وجود داشت و دوره طلایی دیگر بعد از پیروزی انقلاب است که امروز نهمین دوره مجلس را آغاز میکنیم که هم در آن عنصر آزادی و هم وظیفهمندی برای تحقق شعائر دینی و در تمام ادوار پس از انقلاب این ویژگی را شاهد بودهایم.
لاریجانی یادآور شد: اما دوران تاریک نیز در تاریخ پارلمان ایران وجود داشته است چه در دوره محمدرضا شاه و چه در دوره رضاشاه. در واقع از دوره هفتم تا سیزدهم که تقریبا رضاشاه حکومت داشت و از دوره هفدهم تا بیست و چهارم که محمدرضا شاه روی کار بود، در واقع دوره سیاهی بود؛ مجلس ساکت و صامت بود.
وی افزود: البته نمیشود گفت که در مجالس قانون خوب نوشته نشده، در همین مجالس بیخاصیت و بیروح در این دو دوره سیاه قانون خوب هم نوشته شده است اما چرا امروز تجزیه و تحلیل ما از این دوره، دوره تاریک پارلمان ایران است زیرا در این دوران از حقوق ملت صیانت نشد، یک مجلس فرودست بود و مجلسی بود که مستبد دستور میداد و آنها آلت فعل بودند.
رییس موقت مجلس نهم تاکید کرد: بنابراین عزتمندی مجلس در گرو این است که ابتدا استقلال خود را حفظ کند و سپس از حقوق ملت صیانت نماید. همچنین در تقنین توجه داشته باشد به تعبیر رهبر معظم انقلاب، همهجانبهنگری داشته باشد و به روز تقنین صورت گیرد.
لاریجانی با اشاره به توجه به بحث نظارتی مجلس، پیام اخیر رهبر معظم انقلاب به آغاز به کار نهمین دوره مجلس را یادآور شد و گفت: از پیام اخیر رهبر معظم انقلاب برای مجلس نهم نهایت سپاسگزاری را دارم، کلام نافذ ایشان برای اینکه ما چه طریقی را به درستی طی کنیم بسیار برای مجلس نهم راهگشا خواهد بود، چگونه تقنین صورت بگیرد که از سر خردمندی باشد و چگونه نظارت کنیم که هم استقلال مجلس حفظ شود و روحیه برادری با قوای دیگر محقق شود.
وی تصریح کرد: این نکته را عرض کردهام، امروز نیز عرض میکنم. مجلس خود را یک نهاد مستقل و برادر با قوای دیگر میداند اما برادری که قدرتمند است، نه برادری که ذلیل باشد و در مقام برادری وقتی میتوان به برادر دیگر کمک کرد که از قدرت برخوردار باشد لذا ما این طریق را دنبال میکنیم و میدانم که این امر برای امروز ایران خوب است.
به گزارش ایسنا،لاریجانی در ادامه سخنانش با اشاره به مجموعه تحولات داخلی و خارجی گفت: باید گزینش اولویتها با دقت صورت گیرد، فلش اصلی دشمن در حال حاضر به سمت بنیههای اقتصادی است، فریادهای آنها همه در این موارد است، فشار آنها به سمت ضعیف کردن اقتصاد است، مشاهده کردید که در جریان مذاکرات بغداد هم این مساله ادامه پیدا کرد و وزارت خارجهی آمریکا اعلام کرد که ضمن مذاکرات بغداد تحریمها را همچنان دنبال میکنیم، با رصد حوادث بینالمللی به ایالات متحده و بقیه زورگوها میگوییم که تصور نکنند فریبکاری آنها مورد توجه ما نیست.
رئیس موقت مجلس نهم ادامه داد: مذاکرات هستهیی باید روراست باشد نه این که در راستای وقت تلف کردن انجام شود، یک حس بیاعتمادی در ملت ایران نسبت به این نوع مذاکرات به وجود آمده است، ما باید هم بر مساله هستهیی و هم بر تحولات منطقه تمرکز کنیم، انقلابهای اخیر کشورهای مسلمان سرمایهی مسلمانان است، برخی نگاه سطحی به این انقلابات دارند اما رهبری از ابتدا از این تحولات با نام بیداری اسلامی نام بردند.
لاریجانی با اشاره به تحولات منطقه گفت: آنچه در مصر، تونس و لیبی رخ داده است و در حال پیشرفت است، سرمایه تحول ساز است؛ مجلس از ابتدا در مورد این تحولات پیشتاز بوده است، ما از این سرمایه صیانت میکنیم در داخل با توجه به برخی مسائل و رفتارهای مسئولان باید نگاه ما به بهبود شرایط کسب و کار باشد.
وی ادامه داد: در حال حاضر رنجش ملت از گرانی و بیکاری است که ریشه این مسائل باید شناخته شود، همانطور که تدبیر رهبری در زمینهی نامگذاری امسال به نام تولید ملی و حمایت از سرمایهی داخلی است.
رئیس موقت مجلس نهم، با اشاره به اقدامات مجلس هشتم اظهار کرد: در مجلس گذشته قدمهای نیکویی در این زمینه برداشته شد، از جمله لایحه حمایت از سرمایهی داخلی و بستهی حمایت از تولید و سرمایه که در بودجه دیده شد، در مجلس نهم باید گامهای مبتکرانه تری برداشته شود، بنابراین بهتر است با سرعت از مقدمات مجلس رد شویم و از حواشیها عبور کنیم.
لاریجانی تصریح کرد: من شخصا موافق مجلس زنده و پرشور هستم و این را هراسی برای کشور نمیدانم بلکه این یک نقطه قوت است که مسائل مختلف در مجلس مطرح شود، اما بهتر است از بگو مگوهای حاشیهای صرف نظر شود.
لاریجانی با یاد آوری مراحل تصویب قانون هدفمندی یارانهها گفت: هدفمندی یارانهها از ابتدایی که به مجلس آمد تا تبدیل شدن به قانون یک روند یک سال و چند ماهه را طی کرد، اما در نهایت یک قانون همه جانبه تصویب شد که دست دولت را هم چندان محدود نمیکرد.
رئیس موقت مجلس نهم ادامه داد: ما نباید در کار اجرایی دخالت کنیم اگر قانونگذاری صحیح و نظارت درست انجام دهیم وظیفهمان را طبق قانون اساسی به درستی انجام دادیم، انتظار این است که سریعتر از تشریفات مقدماتی مجلس عبور کنیم .
وی در ادامه با اشاره به نقش کمیسیونها در روند کار مجلس گفت: کمیسیونها باید هر چه سریعتر تشکیل شود و تلاش شود که از مشاوران و همچنین مرکز پژوهشها در این نهادها کمک گرفته شود، مشاوران کمیسیونها باید توسط همکاران پیشنهاد داده شوند تا هیات رئیسه رای بدهد، تلاش میکنیم که نخبگان حوزهی انتخابیه را در تجمعی داشته باشیم که وقتی همکاران در زمینهای نظر میدهند به پشتوانهی حضور آنان باشد به این ترتیب ارتباط بین نخبگان ملی و محلی ایجاد شود.
لاریجانی با بیان این که رقابتهایی برای ریاست مجلس وجود داشت از حداد عادل و همهی دیگرانی که با کاندیداتوری برای ریاست مجلس باعث سرزندگی آن شدند سپاسگذاری کرد و گفت: چنین روندههایی نشان میدهد که مجلس ما یک مرام دموکراتیک دارد و همه میتوانند خود را در آن عرضه کنند.
رئیس موقت مجلس نهم تصریح کرد: ممکن است چه در زمان انتخابات و چه در حال حاضر برای انتخابات ریاست مجلس بحثها و تخریبهایی صورت گرفته باشد که اینها چیز خوبی نیست، رقابتها در جمهوری اسلامی باید در تراز مشخصی باشد، ضمن این که گذشت را خداوند خلق کرده است تا در چنین مواقعی به کار آید.
لاریجانی از نمایندگان خواست آنچه را که در گذشته رخ داده است با ذکر یک صلوات ختم کنند و دلها را با همین صلوات به هم نزدیک کنند و ادامه داد: همهی ما در یک کشتی نشستهایم و به یک سو حرکت میکنیم و پیشوای ما یکی است کمبودی نداریم و بهتر است با رفاقت و دوستی از ظرفیتهای یکدیگر استفاده کنیم.
رئیس موقت مجلس نهم، گفت: برای بهبود وضعیت چند نکته را یاد آوری میکنم یکی از آنها در مورد کار شعب است یکی از کارهای شعب این است که نفر اصلی و علی البدل به عنوان نماینده در کمیسیون تحقیق مشخص شود با همین قید دوستان تلاش کنند که نمایندهی خود را مشخص کنند، طبق ماده 31 یک نفر باید به عنوان نماینده در کمیسیون آییننامه انتخاب شود، در مجلس هشتم در ابتدا و انتهای مجلس آییننامه تغییر کرده است و در مجلس نهم انتظار میرود با ابتکارات جدید آییننامه تحرک بیشتری داشته باشد.
وی افزود: در ماده 46 آییننامه آمده است که به منظور آشنایی نمایندگان با اعضاء باید سوابق نمایندگان ارائه شود، همچنین در ماده 47 در مورد نحوهی کار شعب در انتخاب اعضای کمیسیونها مواردی مشخص شده است.
لاریجانی با تاکید بر نقش کمیسیونها در فعالیت مجلس ادامه داد: تخصص تجربه و سابقهی عضویت در کمیسیون برای عضویت در کمیسیونها مورد توجه است، دوستان تلاش کنند بر حسب اولویتها در این مورد اقدام کنند و این اقدامات اسباب دلتنگی فراهم نیاورد، شرایط ماده 47 با دقت رعایت شود، همچنین در ماده 65 مسالهی اعتبارنامهها مورد توجه است که انتظار میرود دوستان به آن توجه کنند.
وی افزود: نکتهی دیگری که در رسیدگی به اعتبارنامهی نمایندگان حائز اهمیت است این است که رسیدگی بر اساس مستندات واقعی باشد و شنیدهها و به گزارشهای بینام و نشان و بیاساس توجه نشود، چرا که در رسیدگی، آبروی افراد که نمایندهی مردم و منتخب مردم هستند در اولویت قرار دارند، لذا دوستان این موضوع را مد نظر قرار دهند که اول اعتبار و آبروی نمایندگان در میان است و دوم این که این افراد برگزیده مردم هستند.
رئیس موقت مجلس نهم شورای اسلامی تصریح کرد: نکتهی دیگری که در روند رسیدگی به اعتبارنامهها لازم است مورد توجه باشد این است که اگر نسبت به شخصی ایرادی گرفته شد و یا اعتبارنامهی آن رد شد، افراد به دنبال تلافی نباشد؛ چرا که همهی سعی بر این است که ایرادات بر اساس سند و دلیل مستدل باشد و میدان رسیدگی به اعتبارها میدان نبرد و جنگ نیست، ضمن این که در رسیدگی به اکثر قریب به اتفاق نمایندگان نیز هیچ مشکلی وجود ندارد.
وی در پایان اظهار داشت: امیدواریم روند رسیدگی به اعتبارنامهها تا روز چهارشنبه صبح به پایان برسد و جلسهی بعدی مجلس شورای اسلامی روز چهارشنبه راس ساعت 9 صبح تشکیل خواهد شد تا در آن موضوع اعتبارنامهها را مطرح کرده و هر چه سریعتر کمیسیونهای تخصصی نیز تشکیل شود تا بتوانیم کارهای مرتبط با مجلس نهم را به سرعت پیش ببریم، ضمن این که برنامهی حضور نمایندگان در خدمت مقام معظم رهبری نیز باید به موقع انجام شود.